Iubirea care ne provoacă să acţionăm împotriva curentului


Evanghelia
Ioan 7,40-53
În acel timp, când au auzit cuvintele lui Isus, unii din mulţime au spus: „Acesta este într-adevăr Profetul!" Alţii ziceau: „Acesta este Cristos!" Dar alţii spuneau: „Oare vine Cristos din Galileea? Nu a spus oare Scriptura: Cristos vine din descendenţa lui David şi din Betleem, satul de unde era David?" Aşadar, s-a făcut dezbinare în popor din cauza lui. Unii dintre ei voiau să-l prindă, dar nimeni n-a pus mâna pe el. Atunci, gărzile s-au întors la arhierei şi farisei. Aceştia le-au zis: „De ce nu l-aţi adus?" Gărzile au răspuns: „Nimeni n-a vorbit vreodată ca omul acesta!" Fariseii le-au zis: „Nu cumva v-aţi lăsat amăgiţi şi voi? Oare a crezut în el cineva dintre conducători sau dintre farisei? Dar mulţimea aceasta care nu cunoaşte Legea este blestemată". Nicodim, unul dintre ei, cel care venise mai înainte la el, le-a zis: „Oare Legea noastră condamnă un om înainte de a-l judeca şi de a afla ce a făcut?" I-au răspuns şi au zis: „Nu cumva eşti şi tu din Galileea? Studiază şi vezi că niciun profet nu s-a ridicat din Galileea!" Şi s-a dus fiecare la casa lui.

Meditație
Astăzi, Evanghelia ne prezintă diferitele reacții pe care le-au produs cuvintele lui Isus. Acest text din Evanghelia după Ioan nu ne oferă niciun cuvânt al lui Isus, ci dimpotrivă ne vorbește despre consecințele a ceea ce a spus El. Unii au crezut că este profet, alții au spus „El este Mesia!”.
Într-adevăr, Isus este semnul contradicției pe care Simeon o anunțase Mariei (cf. Lc 2,34). Isus nu i-a lăsat indiferenți pe cei care l-au auzit. Răspunsul încadrează în mod clar întrebarea și ne arată tăria cuvintelor lui Cristos: „Nimeni n-a vorbit vreodată ca omul acesta” (In 7,46). Ceea ce înseamnă: cuvintele sale sunt diferite, nu sunt cuvinte goale, pline de mândrie și minciuni. El este „Adevărul” și felul său de a vorbi reflectă acest lucru.
Și dacă acest lucru s-a întâmplat în rândul ascultătorilor săi, cu atât mai mult faptele sale au provocat uimire, admirație, precum și critici, bârfe, ură ... Isus a vorbit „limbajul carității”, operele și cuvintele sale au manifestat dragostea profundă pe care o avea pentru toți oamenii, mai ales cei care aveau cel mai mare nevoie.
Astăzi, ca pe vremea lui Cristos, noi creștinii suntem - sau trebuie să fim - „un semn al discordiei”, pentru că nu trebuie să vorbim și să acționăm ca alții. Imitându-l și urmându-L pe Cristos, și noi trebuie să folosim „limbajul carității și al iubirii”, un limbaj universal pe care toți oamenii sunt capabili să-l înțeleagă. După cum spune papa Benedict al XVI-lea în enciclica sa Deus caritas est, „Iubirea - caritas - va fi întotdeauna necesară, chiar și în cea mai dreaptă societate (...). Cine vrea să se elibereze de dragoste se pregătește să se elibereze de om ca om”.

Rugăciune
În fiecare zi ne sunt prezentate tot felul de informații, dar nu întotdeauna ele sunt benefice pentru noi. Doamne, lumineaza-mă să descopăr în viața de zi cu zi, ceea ce este bine pentru sufletul meu, pentru a fi tot mai aproape de Tine. Te mai rog, ajută-mă să nu îi judec pe cei din jurul meu după aparențe sau după condiția socială, ci să arăt tuturor cât de mare este Inima Ta Preasfântă. Amin.


Citat Îndemn
Astăzi, roagă-te pentru cei cu care nu ești în relații foarte bune, pentru cei cu care poate te-ai certat sau pe care i-ai judecat greșit!

Pr. Mădălin-Răzvan Iacob & Antonia Gherghelaș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lumina căutată de iubire

A păși de la mormânt spre înviere

Iubirea dizolvă răul